De vacature is gesloten.

Gitarist worden in een Bigband is mogelijk niet het eerste idee dat in je op komt, want;

Dat is voor jazz freaks.

nee hoor

Dat ligt er vooral aan hoe je dat verstaat. Natuurlijk zijn er helden uit de jazz geschiedenis die op een gegeven moment helemaal van het padje af waren. Genieën die nooit genoeg noten in een maat konden proppen en voor wie 4 maten in dezelfde toonaard of maatsoort tot verveling leidde. Er zijn er ook die met heel veel toewijding in een orkest hebben gespeeld en zich ondergeschikt hebben gemaakt aan het totaal. Gitaristen die vooral toegankelijke muziek hebben gemaakt en veel lol hebben gehad.

Big band muziek, zoals wij hem maken, is amusementsmuziek, dat was de Zauberflöte van Mozart overigens ook, dus dat is een ruim begrip. Nightshift speelt graag voor publiek en om goed te presteren hechten we aan een complete bezetting. Als gitarist in een big band zitten 20 muzikanten om je heen met heel veel toewijding hun best te doen om dat zo mooi mogelijk te doen, op een manier zoals de dirigent het arrangement interpreteert. Je ziet dezelfde toewijding in een Harmonie of Fanfareorkest. Met heel veel precisie spelen en heel goed je rol vinden in het totaal.

Big band heeft hoe dan ook een jazz achtergrond en dat betekent swing; een andere manier van met de tel omgaan. Dat betekent ook dat je soms de ruimte krijgt om gedurende 8,12, 16 of meer maten helemaal uit je pannetje te gaan met een solo. Jouw solo en de rest begeleidt.

Je moet heel goed kunnen lezen.

nee hoor

  • Voor gitaristen valt dat wel mee. We hebben een goede gitaristen gehad die eigenlijk vooral letten op de akkoorden die boven de notenbalk staan.
  • De akkoorden worden iets complexer genoteerd dan in rechttoe-rechtaan pop of rock. Dat kun je leren. Daar kunnen we bij helpen, dat heeft tijd nodig en je kunt ze ook vereenvoudigen tot het moment dat het extraatje van “dure” akkoorden zijn weg heeft gevonden. Je kunt Amin7 (b5) ook stiekem spelen als A mineur en als er A9#11 staat dan vergeet je even alles wat achter de A staat. Wij knijpen een oog of oor dicht. Dat komt gaandeweg.
  • Begeleidend gitaarspel in een jazz-combo is voornamelijk slaggitaar (4 in een maat) en alles behalve de 1e tel in een jazzwals.

Dit is het moment om in te stappen bij Bigband Nightshift uit Valkenswaard.

Dit is een goed moment om in te stappen bij Bigband Nightshift uit Valkenswaard.
Sinds kort hebben we een nieuwe drummer en we zijn recent gestart met een nieuwe zangeres die naast onze geroutineerde zanger haar plaats aan het vinden is. We nemen daarvoor de tijd om rustig en gestaag te groeien als orkest.

  • Er wordt niet verwacht dat je binnen 2 maanden 50 nummers kent. We beseffen terdege wat voor een brok werk dat is en je kijgt de tijd om routine te kweken. Het is een mooi moment om even uit je bekende wereldje te stappen van Rock, Pop etc. en je kunt je als gitarist nieuwe impulsen opdoen door met ons op te trekken.
  • We hebben goede begeleiding. Joris Minten is een professionele dirigent, met een basis in de lichte muziek.
  • We zijn allemaal amateur-muzikant. Dat heet zo omdat we ervan houden om muziek te maken. Het is voor ons geen werk.

Als je je aangesproken voelt neem dan even contact op via de contactpagina op deze pagina, Dat gaat geheel privé.

[contact-form-7 id=”3765″ title=”Sollicitatie”]

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.