We waren dolgelukkig met onze nieuwe gitarist. Hij was ook blij met ons maar zijn geluk is ook vergroot met een nieuwe baan in Amsterdam. Zijn vrouw studeert in Rotterdam en ze komen allebei van ver ten zuiden van Maastricht weg. Niets houdt hem in Eindhoven. Jammer.

De vacature staat weer open.

Gitarist worden in een Bigband is mogelijk niet het eerste idee dat in je op komt, want;

Dat is voor jazz freaks.

nee hoor

Dat ligt er vooral aan hoe je dat verstaat. Natuurlijk zijn er helden uit de jazz geschiedenis die op een gegeven moment helemaal van het padje af waren. Genieën die nooit genoeg noten in een maat konden proppen en anderen die hooguit 4 maten in dezelfde toonaard of maatsoort konden spelen.

Er zijn er ook die met heel veel toewijding in een orkest hebben gespeeld, toegankelijke muziek hebben gemaakt en vooral lol hebben gehad. Big band muziek is ook een vorm van amusementsmuziek; maar ja dat was de Zauberflöte van Mozart ook. Onze band speelt graag voor publiek en we hechten aan een hoge amusementswaarde. Om dat te doen zitten 20 muzikanten om je heen met heel veel toewijding hun best te doen om dat zo mooi mogelijk te doen, op een manier zoals de dirigent het arrangement interpreteert.

Je ziet dezelfde toewijding in een Harmonie of Fanfareorkest. Met heel veel precisie spelen en heel goed je rol vinden in het totaal. Big band heeft hoe dan ook een jazz achtergrond en dat betekent swing; een andere manier van met de tel omgaan en het betekent ook dat je soms de ruimte krijgt om gedurende 8,12, 16 of meer maten helemaal uit je pannetje te gaan met een solo. Jouw solo en de rest begeleidt.

Je moet heel goed kunnen lezen.

nee hoor

  • Voor gitaristen valt dat wel mee. We hebben een heel goede gitarist gehad die eigenlijk vooral lette op de akkoorden die boven de notenbalk staan. Voornamelijk speel je slaggitaar (4 in een maat) maar de akkoorden worden iets complexer genoteerd dan in rechttoe-rechtaan pop of rock.
  • Dat kun je leren. Daar kunnen we bij helpen, dat heeft tijd nodig en je kunt ze ook vereenvoudigen tot het moment dat het extraatje van “dure” akkoorden zijn weg heeft gevonden.
  • Je kunt Amin7 (b5) ook stiekem spelen als A mineur en als er A9#11 staat dan vergeet je even alles wat achter de A staat. Wij knijpen een oog of oor dicht. Dat komt gaandeweg.

Dit is het moment om in te stappen bij Bigband Nightshift uit Valkenswaard.

Sinds een half jaar hebben we een nieuwe drummer en we zijn recent gestart met een nieuwe zangeres die naast onze geroutineerde zanger haar plaats aan het vinden is. We nemen daarvoor de tijd om rustig en gestaag te groeien als orkest.

  • Er wordt niet verwacht dat je binnen 2 maanden 50 nummers kent. We beseffen terdege wat voor een brok werk dat is en je kijgt de tijd om routine te kweken. Het is een mooi moment om even uit je bekende wereldje te stappen van Rock, Pop etc. en je kunt je als gitarist nieuwe impulsen opdoen om met ons mee op te trekken.
  • We hebben goede begeleiding. Joris Minten is een professionele dirigent, met een basis in de lichte muziek.
  • We zijn allemaal amateur-muzikant. Dat heet zo omdat we ervan houden om muziek te maken. Het is voor ons geen werk.

Als je je aangesproken voelt neem dan even contact op via de contactpagina die je vindt in de menubalk, Dat gaat geheel privé.

Reacties op deze pagina via het  formulier onderin worden publiek getoond.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.